Освіта у сфері дізайну за кордоном. Angelina Sidlyar about IED education. Interview

Angelina Sidlyar

about IED education 

Istituto Europeo di Design

 

 

 

Ангеліна Сідляр - випускниця Istituto Europeo di Design (IED), курсу  Fashion Design. Закінчила навчання цього року і має чим поділитися з DESIGNERS.UA.

 Istituto Europeo di Design (IED) - провідний інститут дизайну - один з кращих освітніх закладів у світі. Основний принцип навчання - допомогти освоїти професію у сфері дизайну та здобути рівень, який допоможе у створенні свого бренду/компанії або здобути посаду за фахом у компаніях світового рівня.

 

Про Fashion Design в IED - детальніше:

 

Ангелiно, розкажіть про себе. Який шлях Ви пройшли до того як прийняли рiшення поєднати свое життя з fashion - дизайном?

 

Ще з дитинства я часто бувала на різних модних показах, оскільки бабуся заснувала іменну студію хутра в Івано-Франківську. Перед тим як вирішити здобувати освіту дизайнера за кордоном, я поступила в університет в рідному місті на факульет дизайну, щоб зрозуміти, чи хочу розвиватися у цьому напрямку. Мабуть, вирішальним моментом для прийняття рішення була поїздка в Мілан, під час якої я побувала на хутровій виставці та різних модних показах, де зрозуміла, наскільки цікавою, бурхливою та водночас складною є модна індустрія. А також цьому посприяв Мілан -  місто, яке зараз для мене вже не є просто столицею моди та стилю, а стало частинкою мого життя. 

 

 

Angelina Sidlyar

 

 

 

Чому вирiшили обрати навчання за кордоном? Як познайомилися з IED?

 

Моєю мрією було навчання в університеті за кордоном - ще коли я навчалася у школі. Я люблю Україну і у мене не було на меті покинути її та емігрувати назавжди, але я прагнула вийти зі своєї зони комфорту та спробувати, як це воно - жити самій у чужій країні, без близьких та рідних. І я не помилилася - це найкращий досвід і «пригода» у моєму житті. Моє знайомство з IED трапилося випадково, завдяки компанії StudyUA, що допомагала мені зі вступом. Взимку 2015 року я приїхала на виставку в Київ, «просто так», щоб послухати собі на майбутнє про різні навчальні заклади за кордоном, а в травні вже була зарахована до IED:) 

 

 

Навчальний процес. Підготовка арт книжки.                                                          Навчальний процес. Pattern making

 

Що стало ключовим у виборi навчального закладу?

 

Перед вступом я декілька разів бувала у Мілані і зрозуміла, що саме тут, дійсно, найкраще вивчати fashion design. Коли місто вже було обрано, вибір постав між декількома вузами, а ключовим стало, що IED після закінчення надає First Level Academic Diploma. 

 

 

 

 

Pattern making                                                                        Навчальний процес 

 

 

Чи важко було вступити до Istituto Europeo di Design?

 

Найскладніше, мабуть, було не сам вступ, а пакет документів, що вимагався на візу. Мабуть, для таких випадків, при можливості, краще звертатися до фахівців, що співпрацюють з університетами та допомагають при вступі. Є дуже багато нюансів і моментів, які можна не знати. Сам університет не вимагав портфоліо, а тільки знання англійської мови та мотиваційний лист. Тобто, по суті, вступити може кожен бажаючий, без спеціальної підготовки, але от пройти весь шлях навчання було дуже складно. Важче, ніж я очікувала. 

 

 

Дипломна колекція

 

 

Як змiнювалося Ваше мислення у процесi навчання?

 

В процесі навчання все більше розуміла, що важливо не боятися виражати себе, свою думку та смак. Викладачі рідко ставили у якісь певні рамки та постійно вимагали від студентів бути собою. На перший погляд, це здається простіше простого, а насправді, часто, думка суспільства приглушує твій внутрішній голос. А це є не менш важливо і у індустрії моди. Щоб стати успішним дизайнером, потрібно мати свою особисту думку та спосіб вираження. І нехай вона буде не всім довподоби, але головне - ти залишишся вірним собі. 

 

З презентації дипломної роботи бренду Social_In. Collection Tag Life

 

 

 

 

Якi вiдомi будинки моди Ви вiдвiдували, чи проходілі практику?

 

Під час самого навчання я ще не проходила практику. Вона передбачена по закінченню інституту. Оскільки я тільки закінчила IED, то сподіваюся цього року мати змогу пройти практику в одному з відомих будинків мод або ж розпочати займатися власною справою. Під час навчання час від часу мала змогу працювати на бекстейджах різних показів, таких як N21, Emilio Pucci, Lucio Vanotti та Moschino.

 

 

Що Вас найбiльше вразило у процесi пiзнання та поглиблення у fashion дизайн?

 

Мабуть, для мене найбільш вражаючим є haute couture. Приголомшує талант та терпеливість людей, які не те що днями, а тижнями працюють над унікальними предметами одягу, їх ручним оздобленням, ідеально підібраною тканиною та матеріалами. Коли виходить колекція модних брендів, усі аплодують креативному директору, а насправді за його спиною знаходяться десятки талановитих людей, які не менше вкладають свою душу та сили у красу, яку бачимо ми з вами. 

 

 

 

 

 

Який пiдхiд використовують викладачi в IED?

 

Викладачі в IED знаходять зі студентами на більш дружньому рівні, не строго студент-викладач. Вони більше як колеги та порадники. Хто має бажання і працює, той завжди знайде спільну мову, а якщо ні, то як кажуть "ніхто за тобою бігати не буде". Підхід такий, що викладачі не нав'язують свою думку, а більше координують твій проект, рекомендують як краще, але вибір залишається за студентом. Важливим аспектом є відвідувати заняття, бути активним та, навіть, якщо предмет вас не зацікавив, виявляти повагу та слухати, запитувати що є незрозумілим. Звичайно, буває по-різному. Важко говорити за всіх студентів, і бували ситуації, коли могли виникнути конфліктні ситуації. Але усі ми люди, і тим більше, коли у класі збираються студенти з усіх куточків світу, менталітет, як-не-як має, певний вплив. Але в цьому, можна сказати,  є своя ізюминка. На щастя, за три роки навчання мені не довелося якось дуже сперечатися з викладачами:) 

 

 

Випускний в IED. Дипломна колекція.

 

 

Хто Ваш улюблений дизайнер i чому?

 

Не можу сказати, що у мене є один улюблений дизайнер, але на даний момент я захопилася, відомими і менш відомими, брендами: Off-White, Ader Error, Balenciaga, MISBHV, Vetements. Такий собі street style. А також, оскільки я люблю денім, дуже імпонує український бренд Ksenia Schnaider. А чому подобаються ці бренди... Мабуть за поєднання кольорів, тканину, яку використовують, принти, оверсайз, практичність, цікаві деталі, аксесури, а також, інколи, за нестандартні поєднання. Люблю, коли люди виділяються. 

 

 

З особистого portfolio Angelina Sidlyar

 

 

Який стиль Ви використовуєте (чи плануєте використовувати) у своiх колекцiях?

 

Хотілося б працювати у street style. Але наразі я хочу експериментувати і час покаже. Над дипломною колекцією я працювала разом зі своєю подругою, з якою познайомилась в IED. Колекція вийшла якраз в стилі contemprorary. Ми надихнулися цікавою темою 21 століття - залежність від соц. мереж, і назвали колекцію - Tag Life. Переглянути процес можна на нашому Instagram аккаунті - @social___in. З усіх студентів третього курсу, наш проект потрапив в 22 обраних і ми мали можливість презентувати його для усього інституту, а також для запрошених гостей. 

 

 

З презентації дипломної роботи бренду Social_In

 

 

 

Що ключове для Вас у вивченнi fashion-дизайну?

 

Як банально це не звучало б, але ключовим для мене є задоволення від процесу навчання і результату. Ця індустрія дійсно вимагає багато наполегливості, сил, ресурсів, ідей, але якщо насолода це те, що ти відчуваєш у процесі, то безсумнівно це правильний шлях. 

 

 

Що Вас надихае? I який сенс для Вас має натхнення?

 

Мабуть, для дизайнера натхнення - найважливіше у роботі, це як ковток повітря, який хочеться втримати якнайдовше. На початку роботи над будь-яким проектом чи колекцією я завжди повна ідей, енергії та натхнення. Але воно теж не безкінечне, і його потрібно десь черпати. Особисто мене надихає середовище в якому я знаходжуся, великі і маленькі міста, музика, подорожі, люди, журнали, книги. Погодьтеся, набагато приємніше творити, якщо тебе оточують стильні люди з витонченим смаком, а навколо прекрасна архітектура. Практично все може стати предметом натхнення, головне вміти розгледіти.

 

 

Mood. З особистого portfolio Angelina Sidlyar

 

 

Якими якостями повинен володiти дизайнер?

 

Як я вже згадувала вище, дизайнер повинен бути терпеливим, працьовитим і вміти донести свою думку до людей простою і зрозумілою мовою. Важливо вміти спілкуватися з людьми, постійно розвиватися, спостерігати, що відбувається у світі моди, але не просто сліпо наслідувати, а знайти свій шлях і стиль. Для мене також дуже важлива якість. Під час навчання я часто чула від одногрупників, що я занадто прискіпливо ставлюся до роботи, бо і так "ніхто не помітить", але якщо я знала що там щось не рівно, неакуратно чи є помилки, то не могла спокійно здати роботу, не виправивши. І нехай це було тільки навчання, але все починається з маленького.

 

 

Що, на Вашу думку, найскладнiше у fashion-дизайнi?

 

Як на мене, найскладніше втілити в життя те, що задумав. Завжди "на папері" одне, а в реальності є багато нюансів. Наприклад, матеріал з якого буде зроблена річ. 

 

 

З презентації дипломної роботи бренду Social_In

 

 

Як змiнювалися Вашi цiлi у перiод навчання? Яка Ваша основна мета у fashion - дизайнi наразi?

 

Спочатку навчання моя ціль була його закінчити:)) Але я завжди знала, що хочу працювати саме над своїм брендом і навіть скоріше за все в Україні. Мені хочеться принести у свою країну ті знання і вміння, які я отримала за кордоном. Проте, також хотілося б отримати певний досвід роботи у модних домах світу, зазирнути, так би мовити, у цей світ зсередини.

 

 

З особистого portfolio Angelina Sidlyar

 

 

 

Вашi поради для тих, хто мрiє навчатись у IED?

 

Для тих, хто хоче навчатися в IED, якщо є можливість, раджу втілити свою мрію в життя! Це безцінний досвід та найкращі знайомства. Це справді не легке навчання, але я рекомендую вчасно виконувати завдання, не залишати на "останній день", бути якнайбільш комунікабельним, приймати участь в конкурсах та бути активним студентом. 

 

 

Вашi побажння собi для щасливого майбутнього?)

 

Бажаю собі знайти свій творчий шлях і реалізувати свої мрії, а також створити власний бренд і застосувати досвід, який отримала протягом навчання в Мілані:)

 

 

 

Angelina Sidlyar  for IED

 

Collection: Tag Life

Brand: SOCIAL_IN